23 грудня 2010

6 грудня 2010 року виповнилось 20 років одній з наших організацій

На Львівській залізниці був створений страйковий комітет. Крім політичних та економічних вимог піднімалося питання про право людей на свій захист. В страйку взяли участь локомотивні депо Львів-Захід, Львів-Схід, Тернопіль, працівники станцій Скнилів, Львів, Клепарів, вагонного та колійного господарств. Мета страйку практично була досягнута. Майже всі вимоги повністю або частково були задоволені. Перед страйковим комітетом постало питання ефективного захисту прав працюючих перед утисками і свавіллям з боку адміністрації. Ідея про створення профспілки , яка б захищала права та інтереси залізничників була на часі. Ми звертали увагу на приклад польського профспілкового руху, що набув дуже масштабного розвитку.

6 грудня 1990 року ініціативною групою працівників локомотивного депо Львів-Захід Черемісовим Володимиром, Шулікою Сергієм, Кобилюхом Олегом, Бакумом Іваном, Ващуком Олександром, Ваховським Василем, Терлецьким Петром, Копищиком Миколою, Пахолчишином Іваном, Кравчуком Володимиром на установчих зборах було прийнято рішення про створення Вільної профспілки машиністів депо Львів-Захід. Головою профспілки обраний Шуліка Сергій. Після установчих зборів кількість членів профспілки стрімко зросла. Адміністрація депо спочатку досить спокійно віднеслася до створеної профспілки, не сприймала її всерйоз.

В цей час в інших підприємствах залізничниці створювалися подібні організації, які мали свої статути, керівництво і діяли автономно. Їхня діяльність часто не була ефективною і не приносила бажаних результатів. А тому назріла потреба об'єднання окремих профспілок в федерацію для подальшої координації дій. Така федерація була створена. Її головою був обраний Ващук Олександр.

Профспілка депо Львів-Захід брала дуже активну діяльність в роботі федерації і була одною з найбільших організацій в її складі. Керівництво залізниці нарешті зрозуміло яку загрозу несуть йому профспілки які не керуються з управління залізниці і почало активну боротьбу з ними. За вказівкою начальника депо Ручки Петра почалося переслідування працівників депо за те, що вони є членами Вільної профспілки. Погрози, шантаж ,залякування сімей членів профспілки стали звичним явищем.

Вихід пропонувався один : покинути ряди Вільної профспілки і вернутися в контрольовану державну профспілку. Крім того адміністрація навідріз відмовилася виконувати норму закону про перерахування членських внесків. Такі дії керівництва депо привели до припинення фінансування згідно договору страхування здоров'я укладеного з Клінічною лікарнею Львівської залізниці , Вільна профспілка котрої також входила до складу Федерації. Внаслідок такого серйозного тиску і незрозумілої позиції керівництва Федерації почався відтік людей з профспілкових організацій, а також втрата самих організацій на станціях Стрий, Самбір, Скнилів, Клепарів і ін.

Збори профспілкової організації депо Львів-Захід переобрали профком. Головою був обраний Попик Ярослав. До керівництва профспілкою повернулися люди які стояли біля її витоків, було зроблено аналіз діяльності та визначені заходи по збереженню організації. В зв'язку з тим, що голова Федерації вільних профспілок Ващук Олександр брав безпосередню активну участь в розколі Вільної профспілки машиністів України профспілкова організація депо Львів-Захід прийняла рішення про вихід з Федерації.

В 1992 році Вільна профспілка локомотивного депо Львів-Захід була серед тих організацій , на основі яких створилася Вільна профспілка машиністів України. Ми не могли, та й ніхто не давав нам права руйнувати те , що так важко створювалося . Не можемо руйнувати організацію яка може захищати і захищає права тих, які прийшли під її прапор – не із-за страху , а за переконанням у своїй правоті, права простих людей.

В 2010 році наша організація відзначила своє перше 20-річчя. За цей період вдалося зберегти профспілку, відновлено перерахунок коштів. На Львівській залізниці створено Дорожній комітет Вільної профспілки машиністів , головою якого є Мельник Василь. Міняються часи і люди, з різних причин покидають профспілку люди, приходять інші. Колишніх членів профспілки не буває. В нинішній ситуації , коли над нами нависла загроза безробіття, повної незахищеності перед необґрунтованими, безвідповідальними і часто незаконними діями керівників підприємств люди розуміють хто відстоює їхні права, а хто просто робить вигляд. За 20 років діяльності профспілка пройшла серйозну школу боротьби, так що нам до труднощів не звикати.

Голова профкому ВПМУ локомотивного депо Львів-Захід Попик Я.В.