13 лютого 2023

Міжнародна співпраця транспортних профспілок в дії

Нещодавня зустріч представників міжнародних транспортних профспілкових об'єднань приносить свої результати.

Представники української сторони під час обміну думками навели приклади того, як роботодавці зловживають надзвичайними правами, які їм надали законодавці на час воєнного стану та суттєво урізають трудові права робітників.

Також європейським колегам була надана інформація про наміри законодавців урізати повноваження профспілок у представництві інтересів людей праці.

Під час нещодавнього візиту Президента України В.Зеленського до Великобританії, Міжнародна федерація транспортників закликала Зеленського відмінити вже прийняті антиробочі закони.

Цитата:

"Проте надзвичайне законодавство воєнного часу, ухвалене українським урядом, дозволяє роботодавцям порушувати основні трудові права працівників та погіршує захист та умови праці працівників та профспілок. Ці нові закони дозволяють роботодавцям в односторонньому порядку призупиняти дію колективних договорів, позбавляти працівників права на профспілковий захист у разі звільнення та підривати давно встановлені права, такі як - гарантована відпустка та інші соціальні пільги.

Багато цих змін порушують Конституцію України, а також конвенції Міжнародної організації праці (МОП) та директиви Європейського Союзу. Профспілки закликають президента Володимира Зеленського накласти вето та скасувати ці закони."

Посилання - https://www.itfglobal.org/en/news/president-zelenskyy-must-scrap-and-repeal-these-laws-immediately-unions-call-end-anti-worker