01 серпня 2009

Наказ МТЗУ №463 відмінено!

31 липня 2009 року в Міністерстві транспорту та зв'язку України відбулася нарад під головуванням в.о. Міністра транспорту Шевченка В.В. з питань виконання протокольних та окремих доручень Прем'єр-Міністра України за результатами її зустрічі з профспілками транспортників.

 

В нараді прийняли участь представники профспілок транспортників, департаменту залізничного транспорту міністерства, генеральний директор Укрзалізниці Костюк М.Д. та представники відомства. Від ВПМУ у нараді прийняв участь заступник голови ВПМУ Бойкачов А.М..

 

Представники всіх профспілок, що діють у галузі та керівництво Укрзалізниці одностайно наполягали на негайному скасуванні наказу МТЗУ №463, згідно якого із підпорядкування Укрзалізниці та дії Галузевої угоди були виведені ряд спеціалізованих залізничних підприємств (у тому числі "Укррефтранс").

 

На спільну думку залізничників, подальше виконання цього наказу призведе до порушень єдиного технологічного процесу перевезень, зниженню рівня безпеки руху, порушенням трудових прав працівників цих підприємтсв. Найпершими наслідками дії наказу МТЗУ вже є суттєве зниження обсягів роботи на таких підприємствах, зниження їх конкурентоздатності, загроза майбутнього банкрутства та зміни форми властності.

 

Нарадою було прийнято рішення про скасування наказу МТЗУ №463.

 

Намагання Міністерства фінансів України залишити залізничні медичні заклади у наступному році без бюджетного фінасування викликало значне занепокоєння у галузевих профспілок.

 

Поряд із спеціалізованим лікуванням та реабілітацією залізничників, ці медичні заклади здійснюють медичне обслуговування членів сімей залізничників та мешканців найближчіх районів. І тому, проведення фінасування медичних закладів залізничного транспорту виключно за рахунок коштів залізниць в теперішніх умовах призведе до їх закриття та суттєвого обмеження доступу громадян України до медичної допомоги, зростанню рівня професійних захворюваннь залізничників.

 

Нарадою було прийняте рішення про невідкладну підготовку та обґрунтування розмірів необхідного бюджетного фінасування медичних закладів залізничного транспорту для їх надання до Міністерства фінансів україни, бюджетного комітету Верховної Ради України.

 

Профспілки не залишать це болюче питання без уваги та постійно будуть тримати хід його рішення на контролі.

 

В.о. міністра транспорту та зв'язку України Шевченком В.В. була висловлена пропозиція щодо підготовки зустрічі Прем'єр-Міністра України з представниками залізничної галузі та профспілками з питань державної підтримки залізничного транспорту, нарощуванню обсягів перевезень, зменьшення соціальних наслідків кризи для залізничників.