25 березня 2009

Нарада з представниками галузевих профспілок щодо виконання плану заходів на 2009 рік

 

 

23 березня у Міністерстві транспорту та зв'язку України (МТЗУ), під головуванням першого заступника Міністра В.В. Шевченку, відбулась нарада з представниками галузевих профспілок щодо виконання плану заходів на 2009 рік, спрямованих на реалізацію пропозицій всеукраїнських профспілок та профоб'єднань з питань стабілізації економіки та забезпечення соціального захисту працівників, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.02.09. №274-р.
У нараді прийняли участь представники дев'яти всеукраїнських профспілок транспортників, серед яких від: Профспілки залізничників та транспортних будівельників Сінчак М.Г.- перший заступник голови профспілки; Недвига Г.М. - голова Вільної профспілки залізничників України; Каріков С.Г. - голова ВПМУ.
Керівництво МТЗУ проведенням цього заходу котрий раз демонструє своє бажання ввести принципи соціального партнерства та діалогу в основу своєї роботи для збереження соціальної стабільності в галузі.
Відбулася відверта розмова, що більше нагадувала дискусію, але кожна зі сторін розуміла, що іншого шляху до встановлення реального, дієвого механізму для налагодження соціального діалогу не існує.
Представники МТЗУ проінформували учасників зустрічі про заходи по виконанню Генеральної угоди у частині погодження зі стороною профспілок рішень щодо зміни діючих тарифів і цін на послуги транспорту та зв'язку, про притягнення до відповідальності керівників підприємств та організацій за несвоєчасну виплату заробітної плати (звільнено 14 керівників).
Окремо було розглянуто питання про хід виконання протокольних доручень за результатами зустрічей Прем'єр-міністра України та Першого віце-прем'єр-міністра України з представниками профспілок.
З цього питання оцінки сторін були різні. Заступник директора Департаменту безпеки у галузі - начальник відділу охорони праці та соціального захисту В.О.Більмач взагалі запропонував зняти питання з контролю як виконані. Від ВПМУ була надана довідка про хід виконання за станом на 23.03.09, згідно з якою визначено як «невиконані» - 5 доручень та одне доручення визначено як таке, що «виконується частково».
Голова ВПМУ С.Каріков крім того звернув увагу присутніх на зволікання у виконанні:
-                     протокольного доручення Міністра транспорту та зв'язку України Й.В.Вінського від 20.01.09. (п. 2.4.) щодо підготовки та погодження з галузевими профспілками наказу МТЗУ про затвердження нової редакції Особливостей регулювання робочого часу і часу відпочинку окремих категорій працівників залізничного транспорту, безпосередньо пов'язаних із забезпеченням безпеки руху поїздів і обслуговування пасажирів;
-                     рішення про проведення комісійного доопрацювання проекту наказу «Про затвердження порядку проведення медичних оглядів працівників залізничного транспорту та метрополітену», як це передбачено протоколом наради представників Укрзалізниці та профспілок залізничної галузі під головуванням заступника Генерального директора Укрзалізниці В.В.Чорного від 05.02.09.