20 month01 2013

Підсумки тижня

Пройшов мабуть найактивніший тиждень для профспілок, що діють у залізничний галузі щодо захисту соціально-трудових прав та інтересів залізничників.
Ті вимоги, що були висунуті Вільною профспілкою машиністів України (ВПМУ), були повністю підтримані як Вільною профспілкою залізничників України (ВПЗУ) так і Профспілкою залізничників та транспортних будівельників.
ВПЗУ не тільки підтримала наші вимоги, а ще і прийняла участь у пікетування КМУ 16 січня ц.р.
Профспілка залізничників та транспортних будівельників у свій спосіб повністю підтримала вимоги ВПМУ, доповнивши їх своїми традиційними (що тягнуться та не виконуються з 2009 року ) та надіславши вимоги як КМУ так і Укрзалізниці, хоча ще за два тижня до того у них була одна вимога до КМУ, що стосувалася тарифів на вантажні перевезення.
Тому, головний висновок цього тижня – це перше об’єднання зусиль усіх профспілок, що є репрезентативними на галузевому рівні, для захисту інтересів залізничників та відстоювання їх прав перед роботодавцем – КМУ. Це довело, що спроби деяких представників ЗМІ «розіграти карту» про «боротьбу між профспілками» є безпідставними.
Підводячи підсумки, у першу чергу хочу подякувати усім залізничникам, які у вільний від роботи час за свій рахунок приїхали до Києва, незважаючи на необґрунтоване визнання акції «незаконною» та залякування «можливими наслідками» і  прийняли участь у пікетуванні КМУ, та передати слова вдячності їх родинам.
Просимо вибачення у залізничників, участь яких у пікетуванні була обмежена.
Саме пікетування було проведено організовано з високим рівнем дисципліни, під час якого пліч о пліч стояли залізничники різних професій, що приїхали з різних регіонів України.
Усі чудово розуміють, що саме ця акція була поштовхом для оперативного розгляду піднятих питань, як на рівні Укрзалізниці так і на рівні КМУ.
Також треба позитивно відмітити бажання представників КМУ, Міністерства інфраструктури, Укрзалізниці об’єктивно та глибоко підійти до вирішення піднятих питань, про що свідчать такі факти:
-  представники пікетуючих були офіційно прийняті представниками КМУ;
- переговори почалися, за ініціативи заступника Міністра інфраструктури В.Корнієнко, зі з’ясування питання про рівень соціального діалогу на усіх рівнях (від структурних підрозділів до міністерства) та необхідності розробки заходів щодо його покращення;
- в.о. Генерального директора Укрзалізниці С.Болоболін запропонував створити робочу групу на рівні Укрзалізниці для ретельного розгляду накопичених питань.
У листі, який був заздалегідь надісланий до Прем’єр-міністра М.Азарова, було вказано, що мета пікетування –це  привернення уваги КМУ та громадськості України до негативних соціально-економічних наслідків невиконання КМУ законів України та нормативно - правових актів у сфері діяльності залізничного транспорту.
За підсумками цього тижня можна зробити висновок: поставлена мета досягнута.
Публічні заяви Міністра інфраструктури В.Козака про дотримання політики максимальної відкритості та ведення постійного конструктивного діалогу дають надію на те, що збереження соціально-трудових прав залізничників буде гарантовано.
Сподіваємося, що новий склад Кабінету Міністрів більш відповідально буде ставитись до проблем залізничного транспорту, розуміючи, що його зубожіння неминуче приведе до транспортного хаосу у країні.
Ще раз  дякую усім залізничникам та членам їх сімей за активну позицію по відстоюванню своїх інтересів.
У єдності наша сила.
 
Голова ВПМУ                                                        С.Каріков