27 лютого 2023

Звернення Президії ВПМУ до колег з ITF до засідання залізничної секції 17-18 березня 2023 року в Йоганнербурзі

Педді Крамліну

Президенту Міжнародної федерації транспортників (ITF)

Стівену Коттону

Генеральному секретарю ITF

Давиду Гобе

Голові секції залізничного транспорту ITF

 

Шановні колеги!

 

Рік тому російська федерація розпочала нічим неспровоковану війну проти України.

Весь Світ побачив реальне загарбницьке обличчя росії як держави – агресора та терориста.

Десятки міст та сотні селищ і містечок стертих з лиця української землі, десятки тисяч вбитих мирних мешканців, тисячі закатованих чоловіків, зґвалтованих жінок, вбитих та сотні тисяч депортованих до росії дітей.

Міжнародний Суд Організації Об’єднаних Націй в Гаазі 16 березня 2022 року в параграфі 86 в пункті (2) зобов’язав російську федерацію, будь-які організації та особи, які можуть підпадати під її дію контроль або керівництво, не вживати заходів для сприяння військовим операціям.

За час, який минув від дати прийняття цієї постанови Суду, російська федерація окупувала тисячі квадратних кілометрів території України. В результаті ракетних та артилерійських обстрілів були зруйновані сотні об’єктів залізничної інфраструктури, які подекуди розташовані за сотні та тисячі кілометрів від районів бойових дій, загинули сотні залізничників.

Організація Об’єднаних Націй в своїй резолюції від 23 лютого 2023 року посилаючись на постанову Міжнародного Суду ООН від 16 березня 2022 року, у пункті 8 своєї резолюції закликала російську федерацію до негайного припинення нападів на критично важливу інфраструктуру, а у пункті 9 – до забезпечення притягнення до відповідальності за здійснення злочинів на території України за міжнародним правом.

Міжнародні глобальні організації одна за одною відмовляються від співпраці з російськими організаціями та виключають або призупиняють їх членство.

24 лютого 2023 року Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) оголосила про призупинення членства російської федерації у цій впливовій організації.

Чудово пам’ятаємо, як у червні 1996 року у Лондоні на Конгресі ITF, присвяченому сторіччю ITF, ветерани з гордістю розповідали про ту велику підтримку яку надавала ITF державам, що входили до антигітлерівської коаліції.

Мимоволі постає питання - чому настільки зараз змінилася політика ITF? Чому ця могутня глобальна організація стала поблажливою до нових проявів агресії та злочинів проти людяності, які демонструє російська федерація по відношенню не тільки до України, а й до всього демократичного світу?

Невже гроші профспілки залізничників росії, які сплачуються у вигляді членських внесків до ITF і можуть бути визнані міжнародною групою FATF «брудними грошима», мають настільки великий вплив на рішення які приймає Виконавчий комітет ITF?

Невже, навіть після прийняття 10 пакету санкцій Європейським Союзом (ЄС), яким передбачено, що «громадянам росії обмежується можливість займати посади у керівних органах організацій ЄС, аби вони не мали можливості поставити під загрозу їх нормальне функціювання та створити небезпеку для надання послуг європейським громадянам», представники профспілки залізничників росії будуть входити до складу керівних органів ITF?

За нашою ініціативою у квітні 2022 року Виконавчий комітет ITF розглядав рішення щодо входження до керівних органів ITF представників профспілки залізничників росії. Але на той час члени комітету мабуть ще не усвідомили яку загрозу Світові несе російська агресія та яку роль у цій загарбницькій війні відіграють залізничники росії – члени ITF. Тому позитивне рішення на той час не було прийнято.

На початку лютого цього року Служба безпеки України повідомила підозру генеральному директору «російської залізниці» Белозьорову «за сприяння повномасштабного вторгнення в Україну (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни)».

Яскравим підтвердженням злочинної діяльності залізничників росії є те, що у своєму зверненні до федеральних зборів 21 лютого цього року президент російської федерації путін згадав першими з цивільних професій - залізничників росії та подякував їм за їх великий внесок у веденні війни проти України.

Які ще докази треба мати керівництву ITF для призупинення членства цієї профспілки у ITF, а її представників у керівних органах ITF?

Саме російські залізничники доставляють з усієї росії та перевозять до України війська, техніку, бомби, ракети та снаряди, якими вбивають мирне населення України, знищується її цивільна інфраструктура. А на зворотній шлях саме вони вивозять сотні тисяч депортованих жінок та дітей, награбований метал, вугілля, сільськогосподарську продукцію, особисті речі українців, тощо.

Настане час і вони усі, разом з російськими військовими злочинцями предстануть перед міжнародним судом за те що вони скоїли.

Під час Нюрнбергського процесу будь які виправдання на кшталт «я виконував наказ» взагалі не приймалися до уваги.

Так буде й на майбутньому міжнародному трибуналі над російськими агресорами.

А як відповість ITF за те, що вона змирилося з тим, що поруч з постраждалими членами ITF з України на міжнародних засідання знаходяться члени ITF держави агресора? За те, що представники держави-агресора входять у її керівні органи та впливають на прийняття доленосних рішень?

Президія Вільної профспілки машиністів України (ВПМУ) у черговий раз звертається до Вас, шановні панове, з наполегливою пропозицією щодо призупинення членства російської профспілки залізничників та транспортних будівельників у ITF, а її представників - у керівних органах одного з самих могутніх та впливових профспілкового об’єднання яким є ITF.

Президія ВПМУ вповноважена заявити, що з морально-етичних та громадянських позицій залізничники України не можуть приймати участь у засіданні секції залізничного транспорту, яка відбудеться у Йоханнесбурзі з 17 по 18 березня цього року з причини присутності на цьому заході представників профспілки залізничників росії, які є безпосередніми посібниками та учасниками агресії і воєнних злочинів.

Просимо наше звернення довести до членських організацій ITF та безпосередньо до учасників засідання Секції залізничників, яка відбудеться у Йоганнесбурзі 17 – 18 березня 2023 року.

З повагою,

Голова ВПМУ                       Семен КАРІКОВ