15 квітня 2022

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»

Під час воєнного  стану в Україні залізничники опинилися у різних умовах щодо трудових прав.

Декому гарантується продовження трудового договору на 3-4 роки, а декого повідомляють призупинення дії трудового договору, або взагалі його розірвання.

За період введення воєнного стану виявилося, що  деякі керівники, не читаючи тексту Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі «Закон»), намагаються трактувати його на свій розсуд .

Так на приклад ст. 11 «Закону» щодо призупинення дії окремих положень колективних договорів (звертаю Вашу увагу на те, що обмеження дії норм Галузевих угод взагалі не передбачено «Законом») за ініціативою роботодавця.

Дійсно, роботодавець може «ініціювати» таке призупинення, а не зупиняти дію колективних договорів в односторонньому порядку, тому повинен виконувати це у порядку, встановленому Законом України «Про колективні договори та угоди».

Така поведінка деяких окремих керівників нас не дивує, бо навіть члени правління АТ «УЗ» Є. Лященко та О.Логунов, не читаючи «Закону»  але посилаючись на нього, відміняють норми Галузевої угоди (що «Законом» не передбачено), при цьому своє  відповідне розпорядження (від 07.04.22. №Ц/З-91/369-22) не вважають за доцільне направити профспілкам навіть для ознайомлення.

Тому вважаємо за необхідне викласти текст «Закону», з офіційними  постатейними коментарями, для допомоги первинними організаціями при здійсненні громадського контролю за мінімальними трудовими гарантіями, як це передбачено ст. 14 «Закону».